Hoi!

Als je vader of moeder kanker heeft, dan kan je daar behoorlijk verdrietig en boos over zijn. Misschien wil je weten wat kanker is en hoe het wordt behandeld. En zijn andere kinderen ook wel eens bang? Op deze site vind je een heleboel antwoorden. Natuurlijk staan er ook tips op. Kijk je mee?

Wat is kanker?

Je lichaam bestaat uit miljoenen cellen. Die cellen kunnen zich delen – één cel worden er twee, twee worden er vier en ga zo maar door. Zo komen er elke dag een heleboel bij. Gelukkig gaan er ook elke dag cellen dood want anders zou je er veel te veel krijgen. Er is dus een soort evenwicht.

Bij kanker gaat er iets mis met die cellen. Een van de cellen wordt ziek. De zieke cel blijft zich delen en de nieuwe zieke cellen groeien maar door. Ze gaan op een kluitje zitten en duwen gezonde cellen opzij. Ze kunnen dwars door weefsels en organen heen groeien en door het lichaam gaan zwerven. Er moet dus iets aan worden gedaan.

Heel veel vragen

Heb je vragen? Kijk of je vraag erbij staat of stuur een mailtje. Wij proberen zo snel mogelijk te antwoorden.

Waarom mijn vader of moeder?

Op deze vraag kan niemand antwoord geven. Kanker krijgen is gewoon pech hebben, domme pech.

Gaat je bij kanker altijd dood?

Nee, de behandelingen die je vader of moeder krijgt zijn bedoeld om de kankercellen weg te krijgen. Gelukkig lukt dat vaak, maar soms ook helaas niet. Het kan ook zijn dat de kankercellen niet weggaan maar ook niet groeien. Je vader of moeder kan dan nog een hele tijd blijven leven.

Waar kom het woord kanker vandaan?

Kanker komt van het Griekse woord karnikos dat krab betekent. Een tumor is meestal niet gelijkmatig en rond maar heeft een soort sprieten. De ontdekkers van kanker vonden die sprieten op de poten van een krab lijken. KWF Kankerbestrijding heeft van die krab haar logo gemaakt.

Hoeveel soorten kanker zijn er?

Er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort heeft een andere naam. Zo is er borstkanker, darmkanker, longkanker, huidkanker, een hersentumor, bloedkanker (leukemie), enzovoorts.

Wat is een tumor?

Een tumor is een ander woord voor een kluitje zieke cellen. Sommige mensen hebben het over een gezwel of een knobbel. Let op: niet elke knobbel is kanker. Veel knobbels zijn goedaardig. Ze bestaan uit vet of uit cellen die niet ziek zijn en ook niet gaan zwerven. Bij kanker gaat het om kwaadaardige cellen.

Wat is een uitzaaiing?

Kankercellen cellen kunnen door het lichaam gaan zwerven.  Op de plaats waar de kankercel terechtkomt kan een nieuwe tumor ontstaan. Dat noem je een uitzaaiing.

Bestond kanker vroeger ook al?

Kanker bestaat al heel lang. Bij opgravingen in Egypte zijn mummies gevonden van mensen die kanker hadden. De ziekte kanker is dus al heel oud.

Is kanker erfelijk?

Het kan, maar het hoeft niet. Van een paar soorten kanker weten we dat ze erfelijk kunnen zijn. En als de kanker erfelijk is, dan wil dat nog steeds niet zeggen dat jij het later ook krijgt. Als je volwassenbent mag je zelf beslissen of je dat wilt laten onderzoeken.

Sem: “Ik schrok mij dood toen ik hoorde dat opa nu ook kanker heeft. Gelukkig stelde de dokter mij gerust. Opa heeft prostaatkanker, papa longkanker en die twee soorten hebben niets met elkaar te maken.”

Maartje: “Omdat mijn oma, de zus van mijn oma en twee tante’s borstkanker hebben kan mijn moeder het ook krijgen. Daarom heeft ze haar borsten laten weghalen. Dat is best heftig. Ik denk er eigenlijk niet zoveel over na, maar af en toe wel. Dat snap je toch hè.”

Kan je kanker voorkomen?

Nee, er bestaan nog geen middelen om kanker te voorkomen. Maar je kunt wel proberen om de kans zo klein mogelijk te houden, Dat kan door zo gezond mogelijk te leven. Door jezelf flink in te smeren tegen de zon, een vaccinatie tegen het HPV-virus te halen en niet te gaan roken of vapen bijvoorbeeld. En natuurlijk door elke dag fruit en groente te eten en veel te bewegen.

Is kanker besmettelijk?

Kanker is NIET besmettelijk. Je kunt vader of moeder dus gewoon een hand of een kus geven. En oh ja, vertel het ook even tegen je vrienden en vriendinnen want die denken soms ook dat kanker besmettelijk is.

Yoran: “Mijn vader heeft longkanker en elke keer als hij moest hoesten was ik bang dat ik het ook zou krijgen. Gelukkig hoorde ik laatst dat dat helemaal niet kan. De dokter vond het wel goed dat ik die vraag gesteld had!”

Kunnen kinderen ook kanker krijgen?

Ja, maar bij kinderen komt kanker veel minder vaak voor dan bij vaders, moeders, opa’s en oma’s. Zet 1000 mensen op een rij die kanker hebben dan zie je 995 volwassenen en maar 5 kinderen.

Kunnen dieren ook kanker krijgen?

Ja, want net als een mensenlichaam bestaat ook een dierenlichaam uit cellen. Ook die cellen kunnen ziek worden en zich supersnel gaan delen.

Kan ik iets doen om te helpen?

Misschien kun je een klusje doen, de afwasmachine uitruimen, de tafel dekken of zelf je kamer opruimen. Een tekening maken of een gedicht schrijven helpt natuurlijk ook. Of je vader of moeder gewoon een knuffel geven.

Onderzoek

m er achter te komen wat er precies aan de hand is of om te kijken of de behandeling helpt moet je papa of mama naar het ziekenhuis voor onderzoek. Vaak zijn er verschillende onderzoeken nodig die elk op hun eigen manier iets van het lichaam laten zien.

Bloedonderzoek

Kankercellen geven stoffen af die je kunt zien in het bloed. Ook wordt er gekeken of er afwijkingen zijn aan de rode en witte bloedlichaampjes en aan de bloedplaatjes. Dat betekent dat je vader of moeder vaak geprikt moet worden.

Röntgenfoto's

Om te zien waar de kanker zit en hoe groot de tumor is, worden er soms röntgenfoto’s gemaakt. Op z’n foto kan je de binnenkant van het lichaam zien.

Echografie

Op een echo zijn weefsels en organen goed te zien. Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De dokter smeert een beetje gel op het lichaam van je vader of moeder en beweegt er met een zendertje overheen. Op een tv-scherm kan de arts zien waar de kankercellen zitten.

PET/CT-scan

Kankercellen gebruiken veel energie en hebben suiker nodig om te groeien. Met een PET/CT-scan kan de suiker worden opgespoord en kan de dokter de kankercellen zien. Je vader of moeder krijgt een middel ingespoten die de suiker en daarmee de kankercellen beter zichtbaar maakt. Na het inspuiten moet je vader of moeder een tijdje wachten en komt op een tafel te liggen die door een soort grote trommel schuift. Het apparaat maakt een heleboel foto’s van de tumor en het weefsel eromheen.

MRI

Om precies te kunnen zien waar de kankercellen zitten, moet soms ook een MRI worden gemaakt. Door geluidsgolven en een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die door een computer worden omgezet in foto’s. Een MRI-apparaat is een soort koker die veel lawaai maakt en waar je vader of moeder op een beweegbaar bed doorheen schuift. Omdat het onderzoek best lang duurt, mag je vader of moeder een muziekje meenemen.

Biopt

Bijna altijd haalt de dokter uit het gezwel een klein stukje weefsel weg. Dat noem je een biopt. Dat stukje weefsel wordt in het laboratorium onder een microscoop onderzocht. Zo kan de dokter precies zien om welk soort kanker het gaat.

Behandeling

Omdat er veel verschillende soorten kanker zijn, zijn er ook verschillende behandelingen. De arts overlegt met een team welke mogelijkheden er zijn. Daarna kiest de arts samen met je vader of moeder de beste behandeling.

Over de hele wereld speuren dokters naar manieren om kanker te behandelen. Wie weet kunnen ze ooit alle mensen beter maken en krijgt niemand meer kanker.

Opereren

Opereren

Eerst wordt je vader of moeder in slaap gebracht. Dit heet narcose. Daarna haalt de chirurg zoveel mogelijk kankercellen weg. Soms moet er meer worden weggehaald, een borst bijvoorbeeld, of een stukje darm. Dat is natuurlijk heel naar. Na de operatie moet je vader of moeder vaak nog even in het ziekenhuis blijven en soms mag je vader of moeder dezelfde dag alweer naar huis. Thuis zijn zware klussen zoals sjouwen, tillen en spitten voorlopig verboden. Door goed te oefenen wordt je vader of moeder steeds een beetje sterker.

Chemotherapie

Chemotherapie

Chemotherapie, ook wel chemo genoemd, zijn medicijnen die kankercellen aanvallen. Ze zorgen ervoor dat de kankercellen zich niet meer kunnen delen en kapotgaan. Het vervelende is dat die medicijnen ook gezonde cellen aanvallen. Daardoor kan je vader of moeder misselijk worden, een zere mond krijgen of kaal worden. Gelukkig gaan die bijwerkingen meestal weer over als de chemotherapie gestopt is. Wel blijven sommige vaders en moeders nog heel lang moe.

Chemotherapie kan in een infuus, in pillen of in een injectiespuit zitten. Meestal krijgt je vader of moeder de medicijnen in het ziekenhuis, soms kan het thuis.

Een infuus is een plastic zak die aan een paal hangt en met een dun slangetje en een naald in de arm van je vader of moeder zit. Meestal zit er aan de paal ook een kastje met een teller. Die geeft precies aan hoeveel druppels medicijn er per minuut door mogen.

Pieter: “Op vrijdag moet mijn moeder naar het ziekenhuis, Daar krijgt ze medicijnen waar ze misselijk van wordt. Als ik uit school kom ligt ze op de bank. Ze heeft nergens trek in behalve in een kopje thee. Ze is ook kaal geworden, maar door haar pruik zie je dat niet zo.”

Hormoontherapie

Hormoontherapie

Hormonen zijn stoffen die het lichaam zelf maakt. Sommige hormonen kunnen kankercellen harder laten groeien en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom krijgt je vader of moeder soms een behandeling die ervoor zorgt dat die hormonen dat niet meer doen. Zo’n behandeling duurt vaak jaren en bestaat meestal uit tabletten. Veel vaders en moeders krijgen daar opvliegers van. Dan krijgen ze het plotseling heel erg warm. Of ze worden chagrijnig.

Immunotherapie

Immunotherapie

Bij immunotherapie krijgt je vader of moeder medicijnen die ervoor zorgen dat het lichaam zich beter kan verdedigen tegen aanvallen van kankercellen. In het filmpje zie je hoe dat werkt en wat er nog meer gebeurt.

Bestraling

Bestraling

Kankercellen kunnen ook kapot gemaakt worden door bestraling. Dat gebeurt op de afdeling radiotherapie. Uit een groot apparaat komen onzichtbare stralen die heel precies op de tumor worden gericht. Het is een heel nauwkeurig werkje want de gezonde cellen moeten zoveel mogelijk gespaard blijven. De dokter rekent uit hoeveel bestraling er nodig is en waar die terecht moet komen. Omdat dat steeds op dezelfde plek moet zijn, worden er op het lijf van je vader of moeder punten of strepen getekend. Wordt je vader of moeder op het hoofd bestraald, dan wordt er een masker gemaakt. Als alles klaar is kan de bestraling beginnen. Die duurt soms maar een paar minuten, maar dan wel een heleboel dagen achter elkaar. Je vader of moeder moet soms wel vier weken elke dag even na naar het ziekenhuis. De meeste vaders en moeders worden moe van de bestraling en ook een rode of zere huid komt vaak voor.

Vraag of je een keer mee mag om te zien hoe die apparaten eruitzien. Misschien mag je er wel een foto of een filmpje van maken.

Protonentherapie

Protonentherapie

Soms worden er bij een bestraling protonen gebruikt. In het filmpje wordt uitgelegd wat dat zijn en hoe het in zijn werk gaat.

Stamcel
transplantatie

Stamceltransplantatie

Als de kanker in de bloedcellen zit, krijgen sommige vaders of moeders een stamceltransplantatie. Stamcellen zijn een soort moedercellen waaruit verschillende soorten nieuwe cellen kunnen ontstaan. De stamcellen worden met een speciaal apparaat uit het bloed van je vader, moeder of een donor gehaald en bewaard in een vriezer. Dan volgt een extra hoge dosis chemotherapie en/of bestraling zodat de kankercellen in het lichaam van je vader of moeder heel fel bestreden worden. Daarna worden de stamcellen (terug)gegeven. Na een tijdje groeien ze uit tot gezonde bloedcellen.

Tijdens die hele behandeling is de kans op infecties groot en moet je vader of moeder soms apart in een kamer liggen. Je mag dan niet op bezoek. Dat kan wel een paar weken duren. Eenmaal thuis moet je vader of moeder zich aan allerlei gezondheidsregels houden en veel medicijnen slikken.

Doelgerichte behandeling

Doelgerichte behandeling

Kankercellen zenden soms foute berichten uit. Dan seinen ze bijvoorbeeld dat er bloedvaten aangemaakt moeten worden, zodat de tumor meer voedingsstoffen krijgt en kan blijven groeien. Doelgerichte therapie remt die foute berichten af. De behandeling bestaat uit medicijnen. Soms krijgt je vader of moeder door die medicijnen een droge huid, kloven of blaren in handen en voeten, of heel gevoelige vingertoppen.

Veranderingen

Is je vader of moeder kanker heeft, verandert er meestal veel. Dat is wel even wennen.

Vaak naar het ziekenhuis
Iemand die kanker heeft moet vaak naar het ziekenhuis. Voor onderzoek, om met de dokter te praten, voor chemotherapie of bestraling. Soms is dat ziekenhuis dichtbij, soms ook niet. Wil je zien waar je vader of moeder naar toe gaat? Vraag of je een keer mee mag. Kijk goed om je heen en vraag als je iets niet begrijpt.

Logeren en/of overblijven
Soms lukt het je vader of moeder om naar het ziekenhuis te gaan als jij op school zit. Maar soms lukt dat niet, moet je extra overblijven, bij een vriend of vriendin spelen of naar de BSO. Het kan ook zijn dat je vader of moeder een paar nachten in het ziekenhuis moet blijven. Dat kan betekenen dat jij ergens anders gaat slapen of dat er iemand komt logeren.

Van slag
De meeste vaders en moeders zijn een tijdje van slag als ze kanker hebben. Ze zijn in de war en verdrietig. Dat zeggen ze meestal niet, maar je merkt het wel. Soms helpt het als je ze troost of een knuffel geeft. Maar zeg het ook als je zelf verdrietig of in de war bent. Ook dat helpt!

Er anders uitzien
Sommige vader of moeders gaan er door de behandeling of door hun ziekte anders uitzien. Dat is vooral het geval bij vaders of moeders die aan hun hoofd of hals geopereerd worden. Meestal is dat tijdelijk, soms blijvend. Over het algemeen wen je daaraan. Probeer er niet te veel op te letten.

Kankercellen in het hoofd
Zitten de kankercellen in het hoofd dan verandert er vaak veel. Je vader of moeder wordt soms zomaar heel erg boos, zegt dingen waar je niets van begrijpt of weet opeens je naam niet meer. Dat is hartstikke verdrietig. Is er iemand die je kan helpen? Een oom of tante bijvoorbeeld of de buurvrouw of opa of oma. Kijk ook nog even bij ‘Wat helpt’ of misschien heb jij een veel beter idee en kun je ons dat mailen.

Op de bank hangen
Van al dat geren naar het ziekenhuis, de medicijnen, de bestraling en van alle piekergedachten wordt iedereen moe. Meestal gaat dat na een tijdje weer over, maar het kan ook zijn dat je vader of moeder nog heel lang moe blijft.

Samen leuke dingen doen
Tijdens de behandeling zal je vader of moeder minder vaak mee kunnen naar school of een sportwedstrijd. Als je je eigen kamer opruimt, je eigen bed opmaakt of de tafel afruimt kan je vader of moeder even uitrusten en kun je misschien toch nog samen leuke dingen doen.

Wat doet het jou?

ang, boos en verdrietig zijn omdat je vader of moeder kanker heeft is heel gewoon. Laten we eens kijken wat andere kinderen daarover te vertellen hebben.

Bang

Letteke: “Ik heb heel vaak buikpijn en ben vaak nog heel lang wakker. Mijn moeder zegt dat dat komt omdat ik bang ben.”

Pim: “Soms wil ik niet naar school. Dan ben ik bang dat er thuis iets gebeurt, dat mijn vader nóg zieker wordt bijvoorbeeld en dat ik er dan niet bij ben.”

Yannick:  “Ik ben bang dat mijn moeder doodgaat.”

Sarah: “Ik droom wel eens dat ik alleen door het huis loop en papa en mama niet meer kan vinden. Dan word ik huilend wakker.”

Boos

Tim: “Ik begrijp het wel hoor, maar ik baal ervan dat ik steeds maar rustig moet zijn.”

Bas: “Gister heb ik iemand een mep gegeven. Ze scholden me uit voor kankerjoch. Ik had het helemaal gehad.”

Ella: “Soms ben ik gewoon boos op mijn zusje. Maar ja, die kan er natuurlijk ook niets aan doen.”

Verdrietig

Jurriaan: “Toen papa moest huilen, moest ik ook huilen.”

Sarah: “Ik ben best wel vaak verdrietig, maar ik wil niet dat mijn moeder dat ziet. Die heeft al genoeg aan haar hoofd. Als ik huil doe ik dat bij een vriendin.”

Leon: “Huilen is iets voor meisjes … Meestal ga ik gewoon voetballen. Dat helpt.”

Netteke: “Vroeger danste ze altijd door de kamer en zong ze gekke liedjes. Nu kan ze niks meer.”

Je alleen voelen
Het lijkt wel alsof jij de enige bent met een vader of moeder met kanker. Misschien helpt het een beetje als je weet dat dat niet zo is. Juist daarom hebben we deze site gemaakt. Speciaal voor al die kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.

Niet kunnen slapen
Heb je al eens geprobeerd om aan iets leuks te denken? Doe je ogen dicht en ga in gedachten naar een mooie plek in het bos of het strand. Voel het warme zand, hoor je de golven?

Buik- en hoofdpijn
Soms is het zo spannend dat je er buik- of hoofdpijn van krijgt. Dat is heel gewoon. Niet meteen denken dat je zelf ook ziek bent, maar probeer even niets te doen en duik lekker met een stripboek of je iPad op de bank. Mail maar als je nog andere ideeën hebt.

Anders dan je broer of zus
Misschien wil je broer praten en jij juist niet. Of wil je zus mee naar het ziekenhuis, maar wil jij dat niet. Dat is helemaal oké, want iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om.

Vingers in je oren
Al dat gepraat over kanker! Het kan zijn dat je er niets over wilt horen. Maar belangrijke dingen moeten nu eenmaal besproken worden. Het kan ook zijn dat iedereen er steeds maar over begint of dat de mobiel de hele dag gaat. Als je vindt dat er teveel over kanker wordt gepraat, zeg dat dan er probeer er samen met je vader of moeder een oplossing voor te vinden.

Blij zijn, hoop en moed houden
Dat is natuurlijk het aller-allerbelangrijkste. Schrijf een kaart, maak een tekening, houd moed, blijf hopen. Kan je verjaardag nu niet doorgaan? Volgende maand misschien wel. Kunnen jullie nu niet op vakantie? Hopelijk gaat het volgend jaar wel door!

School

Vertellen of juist niet?
De meeste kinderen vinden het moeilijk om op school te vertellen dat hun vader of moeder kanker heeft. Toch is het belangrijk dat je meester of juf snapt waarom je er af en toe niet bij bent met je gedachten. Vraag je vader of moeder het samen met jou te vertellen.

Je klasgenoten
Als je er in de klas af en toe over te praat, dan weten je klasgenoten hoe het thuis is. Vertel dat je vader of moeder vaak naar het ziekenhuis moet, dat een pruik of muts dragen erbij hoort, dat kanker hebben helemaal niet leuk is. Vind je het moeilijk? Vraag de juf of meester om je te helpen!

Er even niet aan denken
Het kan zijn dat je er op school niet aan denkt. Dat is fijn, want dan kun je lekker met andere dingen bezig zijn. Het kan ook zijn dat je er op school juist wél aan moeten denken. Dan zit je hoofd gewoon te vol en kan die rekensom of taalles er niet meer bij. Vertel het aan de juf of meester en bedenk samen een oplossing.

Troosten
Ben je op school ook wel eens verdrietig? Ook dat hoort erbij. Vertel wat je voelt, dan kan de juf of meester je vast wel helpen.

Kankerscheldwoorden
Ze zeggen wel eens dat schelden geen pijn doet, maar dat is niet waar. Ontplof jij ook als er kankerscheldwoorden worden gebruikt? Niet doen, maar zeg dat je het niet wilt horen. Roep dat het stom is. Ga naar je juf of meester. Ga niet schoppen of slaan, maar doe er iets aan!

Spreekbeurt
Heb je er wel eens over gedacht om een spreekbeurt over kanker te houden? Jij weet er nu natuurlijk ontzettend veel vanaf. Maak een lijstje met dingen die je wilt vertellen. Ga op zoek naar folders en plaatjes. Vraag de verpleegkundigen in het ziekenhuis om een infuuszak, pleisters, gaasjes of ander materiaal. Maak gebruik van wat er op deze site staat of stuur ons een mailtje. Het wordt vast een geweldige spreekbeurt!

Vriendjes, buurtkinderen
Zorg dat je vrienden en vriendinnen weten wat er aan de hand is. Vraag ze of ze je willen helpen als je even niet zo lekker in je vel zit. Doe vooral veel leuke dingen met ze.

Wat helpt?

Erover praten
(het maakt niet uit met wie!)

Erover schrijven
(wat dacht je van een dagboek?)

Erover tekenen

Een gedicht maken

Hard in een kussen slaan

Tegen de wind in fietsen

Tegen een boksbal slaan
(vraag er een voor je verjaardag)

Tegen de muur schoppen
(denk om je tenen)

Naar je lievelingsmuziek luisteren

Drummen

Dansen

Gamen

Weet jij nog andere dingen die helpen of heb jij ook een verhaal? Klik dan op het prikbord of Stuur ons een mailtje

Praten over kanker

Vind jij ook dat praten kan helpen? Kijk dan eens naar dit filmpje gemaakt door een student van de Dutch Filmers Academy.

De toekomst

Beter worden

Gelukkig worden heel veel vaders en moeders weer beter. De kanker blijft weg en de nare tijd van ziekenhuis, behandelingen en verdrietig zijn, is voorbij.

Sommige ouders zijn door de kanker en de behandelingen veranderd. Ze missen een borst, hebben een litteken of een stoma. Andere moeten elke dag oefeningen doen om weer sterker worden. Soms merk je aan de buitenkant niks, maar denken ze er nog vaak aan. Dan gaan ze wandelen, fietsen, tekenen, sporten of in de tuin klussen. Of ze gaan met iemand praten. Want dat helpt. Maar dat weet jij natuurlijk ook!

Natuurlijk moet je vader of moeder nog af en toe nog naar het ziekenhuis om te kijken of alles goed blijft gaan. Maar ook dat wordt na een tijdje minder. De kanker wordt een herinnering. Misschien denk je er later nog eens aan terug, misschien ook niet. Dat is allemaal goed.

Niet meer beter worden

Als het niet lukt om de kanker weg te krijgen, zijn er vaak nog medicijnen die ervoor zorgen dat de kankercellen zich nog een tijdje rustig houden. En als die medicijnen niet meer werken, zijn er soms weer nieuwe medicijnen. Het kan dus zijn dat de kankercellen blijven zitten, maar niet groeien of veranderen. Je vader of moeder kan zo dus heel lang blijven leven!

De kankercellen moeten natuurlijk wel goed in de gaten worden houden. Dus zal je vader of moeder vaak naar het ziekenhuis moeten. En misschien is je vader of moeder niet meer topfit. Ook moe en verdrietig zijn hoort erbij want het is best raar om te weten dat die kankercellen niet weggaan.

Doodgaan

Als je vader of moeder doodgaat
Soms is iemand zo ziek dat de dokter denkt dat hij of zij snel dood zal gaan. Je zult je boos, verdrietig en bang voelen. Misschien heb je allerlei vragen zoals wanneer je vader of moeder doodgaat en hoe dat gaat. Praat erover met je ouders of de dokter.

Het is fijn om dingen te blijven doen. Een verhaal voorlezen, muffins bakken, een smoothie maken, misschien kunnen jullie een filmpje maken als herinnering.

Prikbord

Wil je jouw tekening ook op het prikbord? Stuur hem naar ons op! Je kan ook Kleurplaat downloaden.

[ klik op een afbeelding om te vergroten ]

[ klik op een afbeelding om te vergroten ]

Boeken & films

Knkrwrdnbk

Voor alle kinderen die een vader of moeder met kanker hebben.

Jess en Sam gaan op jacht

De papa van Sam en de mama van Roos hebben kanker. Gelukkig krijgen ze hulp van Jess en Josie.

Wanneer je moeder of vader kanker heeft

Als je hoort dat je moeder of vader kanker heeft, dan verandert er veel. Je wereld staat ineens op z’n kop.

Alles wat ik voel

In dit boek worden allerlei soorten emoties benoemd en worden er vragen gesteld en tips gegeven over hoe met deze ingewikkelde gevoelens om te gaan.

Het Klokhuisboek over kanker

Uitleg over kanker, reacties van andere kinderen, grappige weetjes, chats, mailtjes en heel veel praktische informatie.

De club van ons

Invulboek voor ouder en kind om herinneringen op te schrijven, foto’s en briefjes in te plakken en geheimen te delen.

Hotel De Grote L

Eigenlijk zouden álle kinderen en volwassenen dit boek moeten lezen! Gek, mooi en herkenbaar.

Kleine Monnik

De kleine Monnik maakt een reis op zoek naar antwoorden en kracht. Over hoe je kind in moeilijke tijden sterk te maken.

De koningin met de 7 pruiken

Over een koningin die kanker krijgt, haar haren verliest en haar kamer niet meer uit wil.

Overal en ergens

Yolanda vindt haar overleden mama in alle dingen om haar heen. Mooi boek vol troost.

Lucas en de ziekte kanker

Bij de moeder van Lucas wordt een knobbeltje in haar borst gevonden. Lucas vertelt wat hij meemaakt.

Waantje krijgt de knarser

Als Waantje kladderadatsj (chemo) krijgt, staan alle Horizonnetjes klaar om haar te helpen.

Mama’s borst is ziek

Een beeldend en vernieuwend prentenboek, hoopvol met hier en daar een knipoog.

Een zoen zo groen

Sprookjesachtig prentenboek over een meisje met een moeder die een boze knoop in haar lijf heeft.

Mama's Foobies

Voorleesboek voor kinderen van mama’s die een borstamputatie ondergaan.

Ik ben Jack

Waarin Jack verschillende situaties meemaakt die met kanker te maken hebben.

Kids Power, word je nog beter?

Heeft je vader of moeder kanker? Dan is dit boek iets voor jou. In dit powerboek maken de dieren je sterk.

Opvrolijkvogeltje

Als dit prachtige, veelkleurig vogeltje door het land vliegt, brengt ze vrolijkheid en energie aan alle dieren die ze tegenkomt.

Doe-boek papa/mama

Informatief werkboek van het Erasmus MC voor kinderen van wie een vader of moeder kanker heeft.

Doe-boek opa/oma

Informatief werkboek van het Erasmus MC voor kinderen van wie een opa of oma kanker heeft.

Mijn mama heeft een zakje

Een moeder met een zakje? Dat klinkt wel een beetje raar. Weet jij wat een stoma is? Lees dan dit boekje maar!

Papa, hoor je me?

De vader van Polle is overleden en ligt in de kamer. Polle praat tegen hem en vertelt hoe zijn vader steeds zieker werd.

Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden

Christiaan is met opa in het park. Ineens komt hun gesprek op de dood.