Diagnostics

To be translated

rontgenfRöntgenfoto’s
Als je ooit een arm of een been hebt gebroken dan weet je wat een röntgenfoto is. Je kunt er botten op zien en ook nog een paar andere dingen. Ook vaders of moeders met kanker moeten soms een röntgenfoto laten maken. Zo kan de dokter zien hoe het er van binnen uitziet.

Echografie
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. De dokter smeert een beetje gel op bijvoorbeeld de buik van je vader of moeder en beweegt er met een zendertje overheen. Op een tv-scherm kan de dokter zien of er misschien kankercellen in de buik zitten.

Bloedonderzoek
Bij bloedonderzoek wordt het bloed van je vader of moeder onderzocht. Daar kan de dokter meestal veel aan zien. Omdat het bloed vaak gecontroleerd moet worden, moet je vader of moeder vaak geprikt worden!

Scan
To be translated

mri

MRI
Om precies te kunnen zien waar de kankercellen zitten, wordt soms een MRI gemaakt. Een MRI-apparaat is een soort koker die een hard geluid maakt en waar je vader of moeder op een beweegbare tafel doorheen schuift. Omdat het onderzoek best lang duurt, mag je vader of moeder een muziekje meenemen.

Biopt
Bijna altijd haalt de dokter uit het gezwel een klein stukje weefsel weg (dat heet biopsie). Dat biopt wordt in het laboratorium onder een microscoop onderzocht. Zo kan de dokter precies zien om welk soort kanker het gaat.